onsdag 23 februari 2011

Clandestine –The Invalid (2011)

image

Dags för årets första progmetalliska ögonbrynshöjare! Fyra småglin från Los-Angeles som med sångerskan June Park i spetsen lirar skjortan av sina äldre kollegor.

Nja, det gör dom kanske inte… men det krävdes inte många lyssningar för att bli smittad av Clandestines entusiasm.

Det här är inte dagens allra mest nyskapande progmetall, men fräckt, piggt och fängslande är det. Clandestine vill mycket mer än att bara apa efter sina förebilder (som av allt att döma heter Dream Theater och Lacuna Coil).

Bandet har en EP från 2006 bakom sig. The Invalid är deras första fullängdare.

Albumet börjar med låten Fearless som har en lång rytmisk inledning på synt och trummor vilken gradvis övergår i ett tungt metallgung. Därefter får man inte en lugn stund. Man får hålla i sig med båda händerna för det händer grejor hela tiden.

imageFramförallt är det den kvinnliga sången som står ut. Utan karismatiska June Park hade Clandestine nog inte kommit så långt. Det är smått bisarrt (men fascinerande) att se och höra denna lilla späda orientaliska tjej utsöta de growlskrik som hon understundom undslipper sig.

(Det här är första gången jag tycker att growl faktiskt tillför något av musikaliskt värde. Kanske för att den här bara består av intensiteshöjande skrik och inte långa textramsor).

Musiken vimlar av partier med listiga knorrar, taktbyten och catchy melodier. Det finns även plats för en del drömska och svävande partier, som i början av titellåten The Invalid. Samspelet mellan gruppmedlemmarna lämnar inget i övrigt att önska. Övergångarna mellan lunga partier och mer dramatiska fungerar utmärkt. Det finns (oftast) en ljus, positiv och melodisk ton i musiken.

Trumspelet, utfört av Sammy J Watson, måste hedersomnämnas. Det är förstklassigt.

På minussidan – bandet vill oerhört mycket och tar i så dom nästan spricker. Man hade tjänat på att inte jobba riktigt så hårt på att bli världens bästa progmetallband. Man borde försöka lita på att begåvningen faktiskt håller för en smula eftertanke här och där. Den något  lugnare femminutaren Phantom Pain hade t ex kunnat bli mästerlig om man vågat hålla i hästarna lite mer.

Som helhet dock har musiken ett mycket gott driv och en intensitet som känns in i märgen. Detta band har definitivt potential att bli riktigt, riktigt bra.

Slutomdömet blir att musiken är intressant, fylld av härlig kraft och nästan hela tiden förbenat rolig att lyssna på. 

Sagt om Clandestine:

Clandestine is a truly unique band, combining progressive rock with female fronted metal, a touch of electronic music that enhances the futuristic timbre, and some smooth huge pop melodies. "The Invalid" is a must for fans of bands as diverse as Evanescence, Dream Theater, Fair to Midland, Rush, Lacuna Coil, Tool and Between the Buried & Me.

Missa inte den infernaliskt dramatiska videon Disappear In You här nedan.

Låtlista:

01. Fearless
02. Disappear in You
03. Silent Sin
04. Philistine
05. Pretend
06. Fracture
08. Dead to the World
09. Phantom Pain
10. The Invalid

June Park - vocals, programming
Dan Durakovich - guitars, programming
Sammy J Watson - drums
Mark Valencia – bas

Spotify -  Clandestine – The Invalid

ClandestineBand SiteFacebook - MySpace

Köp den från

image

4 kommentarer:

Ebon Peck sa...

Det där lät ju onekligen intressant. Måste lyssna mer...

Ove, Svedala sa...

Ohhh, det rockade på bra, Spotify nästa :-)

Universum Noll sa...

Yes... om det fortsätter så här så blir det riktigt bra progår :-)

Sycophantasm sa...

Jag håller med om allt och säger inget av intresse eller substans! (det är visst enda sättet att få en kommentar publicerad här)