söndag

Progroctober & beyond – Spotify playlist.

image

Det elaka progtrollet attackerar de stackars barnen! Skrämmer dem med konstiga läten och taktarter så invecklade att hälften vore nog. Sväljer dem med hull och hår.

Så går det för den som inte vågar öppna sig för nya och obekanta ljud. Den som inte vill vidga sina musikaliska vyer är dömd att fly hals över huvud över oktoberskogens kalla mossa i tron att det som anfaller kommer att ruinera ens liv och utsätta en för så hemsk musik att ingenting blir sig likt. Att man aldrig mer blir densamme. (Jo, musik kan ge skador för livet. Används faktiskt som tortyrmetod. Se The Guantanamo Torture Playlist här).

Men för den som modigt står kvar och vågar möta progtrollet och släppa in hans förtrollade och magiska klanger väntar ett lyft till nya höjder. Höstmörkret förjagas och ett nytt och sällsamt ljus flödar in och fyller kapillärerna med vitalt immunförsvar.

Kanske blir man inbjuden till hans förtrollade grotta där han grillar g-klavar över öppen eld och slevar upp symfoniska sviter ur en bubblande gryta.

Välkommen således till oktober månads Spotify spellista – Progroctober & beyond - länk här och i högermarginalen, som består av idel höstlövsfärgad musik. Inga skarpa kanter eller hårda riff. Mer åt det harmoniska, akustiska och hemtama hållet. Men för att förhindra förstelning har jag stoppat in en och annan överraskande höströkare. Ten East med låten Nocturnal Migration, till exempel, är experimentell jam-rock från Los Angeles.

Även danska Under Byen tillför lite hårdare bandage. Balanserar på randen till det gränslösa i Pilot. Är det punk? är det prog? Är det Björk? Eller rentav Faust?

Listan börjar med svenska Gösta Berlings Saga´s Kontrast, från albumet Detta har Hänt, gruppens andra platta som just blivit tillgängligt på Spotify. Näst intill ofattbart bra.

image

Annat svenskt som inte bör missas är My Brother The Wind lite längre ned med Electric Universe.

Listans andra nummer är italienska Tilion´s ubersymfonsika mellotronorgie 680819DP.

Andra grupper och låtar att hålla öronen på är ungerska Yesterdays  Somewhere In Space. Israeliska Backnee Horn´s  Multiple Streaming Encounter (skimrande, magiskt, vackert!).

Från Norge kommer Jitterbug med Waltz For My Good Man. Knifeworld (GB) levererar åtta garanterat annorlunda minuter i Me To The Future of You.

Perus bidrag i denna världsomsegling blir Flor de Loto med Ayauaska.

Steve Maclean tar hand om avdelningen pianoexperiment i Piano 1image. Och den som längtar efter solooboe (och vem gör inte det?) får sitt i franska Noetra´s Que-Est-Il Qui Parle Ainsi? 

Norska Phonophani  och Puma försvarar den mer experimentella planhalvan.

Det allra vackraste på listan är nog Henriette Kat´s Jacob´s StruggleHenriette kommer från Nederländerna och gör vad man skulle kunna kalla progressive ambient.

Listan avslutas med den nästan 18 minuter långa We Are The Light med Anima Mundi. Det här är något så obskyrt som progrock från Kuba. Det hela drar kraftigt år neo-proghållet. Gitarren är vass, stämsången förnämlig och man toppar med klarinett, säckpipa och blockflöjt!

image I övrigt, om du blir särskilt nyfiken på något, hänvisar jag till det däringa internet (= google, progarchieves eller gibraltar encyclopedia of progressive rock).

Med förhoppning om att denna lista förjagar såväl ditt inre som ditt yttre höstmörker och lyfter dig till hittills oanade proghöjder…