torsdag 27 maj 2010

The Wall till Globen 4 maj 2011!

Roger Waters kommer att uppföra The Wall i Globen, Stockholm 4 maj 2011. Oslo får besök 30 april och Köpenhamn 7 maj.

Biljetterna släpps den 26 augusti klockan 09.00.

Officiell The Wall turnésite här.

PFWALL299841

Läs en bbc- intervju med Roger om The Wall och turnén här. Och hans kommentarer till en eventuell Pink Floyd reunion här.

PFWALL299841 Uppdatering 29 maj.

Why are you taking The Wall on tour now?

Lyssna på två aktuella intervjuer med Roger Waters, från bbc – här (4 minuter) & från Planet Rock här. (10 minuter).

Särskilt den sista är hörvärd med info om bakgrunden och förarbetet till turnén.

Nedan promovideo “teaser” för turnén (10 minuter). Rogers pratar om albumet och de kommande konserterna, livebilder från 1980/81 och bilder från de förberedelserna och repetitioner som just nu pågår:

PFWALL299841

Pressmeddelandet i sin helhet:

Roger Waters, det kreativa geniet bakom musikpionjärerna Pink Floyd, bekräftar idag på en presskonferens i London att hans banbrytande mästerverk The Wall kommer till Europa. Detta är första gången på över 20 år som The Wall kommer att framföras live. Den 4 maj 2011 intar han Ericsson Globe i Stockholm. Den 26 augusti släpps biljetterna.

Roger Waters och The Wall kommer att landa i över 25 europeiska städer för att fira att det har gått 30 år sedan albumet The Wall släpptes, och med Waters själv antydande att det här blir hans sista turné blir det här inget annat än decenniets hetaste.

Med start i mars 2011 kommer Roger Waters och The Wall att besöka följande städer: Lissabon, Madrid, Barcelona, Milano, Arnhem, Budapest, Prag, Lodz, Moskva, St Petersburg, Helsingfors, Oslo, Stockholm, Köpenhamn, London, Manchester, Dublin, Antwerpen, Paris, Mannheim, Zürich, Hamburg, Berlin och Düsseldorf.

Tidigare har showens produktion varit alldeles för stor för att tas på turné världen över, men med nya arenor och ny teknologi har dilemmat löst sig och nu, efter månader av grundlig planering, har Waters uppdaterat både känslan och det visuella i showen för att garantera att det överensstämmer med den bländande extravaganta intrycket som The Wall live en gång blev så legendariskt för. Genom detta tillåts alltså ännu en generation att inspireras av den lika grandiosa som hisnande audiovisuella upplevelsen.

Showen inleds med att muren rivs och under föreställningens första del byggs den upp igen, block för block. Under showens sista del står muren helt färdigbyggd. Roger Waters har till showen tagit fram en dynamisk ny videografik och illustrerande bilder som projiceras på muren som håller de gigantiska måtten av 743 kvadratmeter . Showen innehåller grandiosa specialeffekter som till exempel Gerald Scarfes originalillustrationer, ett kraschande flygplan, kvadrofoniskt ljud, pyroteknik, ”spot pods”, gigantiska uppblåsbara figurer, projektioner, videoprojektioner och en rad andra fulländade effekter. Roger Waters band på turnén består av Dave Kilminster (gitarr), Snowy White (gitarr), G. E. Smith (gitarr) Jon Carin (keyboard), Harry Waters (keyboard), Graham Broad (trummor), Robbie Wyckoff, Jon Joyce (sång), Michael Lennon (sång), Mark Lennon (sång) och Kipp Lennon (sång).

För trettio år sedan när jag skrev The Wall var jag en rädd ung man”, minns Roger Waters. ”Sedan dess har det slagit mig: kanske är historien om min rädsla och mina förluster – med dess oundvikliga följeslagare skammen, bestraffning, och känsla av åtlöje – samtidigt en allegori över bredare frågor: nationalism, rasism, sexism, religion, ja vad som helst egentligen. Alla dessa frågor och ismer är drivna av samma rädsla som formade mitt liv som ung”.

Med klassiker som ”Comfortably Numb”, ”Another Brick In The Wall Pt 2”, ”Mother”, ”Run Like Hell” och ”Young Lust” blev The Wall med miljoner fans världen över snabbt ett av de största albumen som någonsin spelats in. När albumet släpptes 1980 blev det snabbt det bästsäljande albumet i USA, där det fortfarande ligger på topp-fem på listan över bästsäljande album genom tiderna.

Den kommande europaturnén kommer att erbjuda Roger Waters fans en unik möjlighet att bevittna ett helt band som framför The Wall i sin helhet, med en specialdesignad show för att förstärka Roger Waters epokgörande mästerverk om utanförskap och förändring. Albumets illustratör Gerald Scarfe, som arbetade med den allra första turnén och filmen som senare gjordes 1982, har i år ännu en gång samarbetat med Roger Waters och bidrar med ny konst, dockor och uppblåsbara objekt till turnén.

Fram tills nu har The Wall enbart framförts av sin skapare 31 gånger live, inklusive Pink Floyds turné 1980-1981 när albumet just släppts. I juli 1990 återupplivade Waters fenomenet med en av historiens största konserter för att fira Berlinmurens fall. Eventet lockade närmare en halv miljon fans till Potsdamer Platz i Berlin och ett oräkneligt antal följde showen på tv. Kritiker hyllade Waters show som en av de bästa konserterna någonsin och hävdade att den satte standarden för samtliga framtida konsertupplevelser att försöka uppnå. Waters avslöjar att för att säkerställa att The Wall 2011 blir precis lika relevant som det var för trettio år sedan har han arbetat igenom varje låt på albumet och tagit till sig den senaste teknologin och de specialeffekter som erbjuds däri, för att ge sina mästerverk den rätta energin.

”Projektionssystemen idag är totalt annorlunda från vad de var då, vilket betyder att jag idag kan sätta projektioner över hela väggens längden på 73 meter, vilket vi inte kunde göra då”, säger Roger Waters.

Än viktigare för Roger Waters är de politiska och sociala kommentarer som The Wall innehåller och hans plan är att använda murens konstruktion för att hedra de soldater som har förlorat sina liv i strider. På hans hemsida rogerwaters.com finns en uppmaning till släktingar att skicka in bilder, bilder som Waters kommer att projicera på muren under föreställningen så att varje offer, i slutändan, fungerar som byggstenar i muren.

”Första gången vi gjorde det var i slutet på Vietnamkriget och just nu är vi mitt i pågående strider i Irak och Afghanistan, så det finns absolut ett starkt anti-krigs-budskap i The Wall. Det fanns då, och det finns än idag”, kommenterar Waters.

”I den nya tappningen av The Wall vill vi göra liknelser, vi vill belysa både vårt nuvarande dilemma och de oskyldiga vi förlorat under åren som gått”, tillägger Waters.

Turnén som tidigare enbart besökt USA, Tyskland och Storbritannien tidigare, ger nu fans över hela Europa chansen att för första (och antagligen sista) gången se The Wall i sitt eget hemland. Innan de Europeiska datumen reser Roger Waters The Wall Tour, med start i september 2010, med 50 stopp över Nordamerika. Det allra senaste från Roger Waters och The Wall Tour hittas på den nya hemsidan www.rogerwaters.com. Roger Waters är själv påtagligt involverad i sidan och använder den för att kommunicera med sina fans världen över, och det var på den som Roger Waters nyligen antydde att de här konserterna troligen markerar slutet på hans turnerande dagar. ”Men”, säger Waters, ”jag har fortfarande ett glödande hjärta och jag har något viktigt att berätta”.

Roger-Waters-The-Wall-Live-Tour-Poster-Hi-Res

Det här är sista chansen att se en levande legend och ett historiskt verk. Får jag tag i biljetter skall jag se den i alla tre städerna – Oslo, Stockholm & Köpenhamn.

2 kommentarer:

Markus sa...

The Wall ges i Montreal i oktober två kvällar, men de enda biljetter som finns kvar kostar 250 dollar. Tyvärr för dyrt för mig, det gäller uppenbarligen att vara ute i tid!

En kommentar kring pressreleaset:
"Roger Waters, det kreativa geniet bakom musikpionjärerna Pink Floyd...". Även om han var (kanske) den största faktorn bakom PF:s musik tycker jag det är lite förmätet att utnämna sig till "geniet" bakom PF. Syd Barrett, David Gilmour samt Richard Wright hade också en hel del med deras skapelser att göra (Nick Mason i mindre grad).

Richard Wright tycker jag är lite som PF:s George Harrison, han skrev inte så många låtar men de han gjorde var förbaskat bra.

Lars Patrik Stigsson sa...

Håller helt med dig. Tänkte faktiskt stryka det partiet, med eftersom det var ett officiellt pressmeddelande ville jag inte ändra det.