söndag 21 mars 2010

DVD recension - GENESIS "Inside Genesis The Gabriel Years 1970-1975”

cover_313018682006Men anledning av att Genesis i veckan förärades en plats i Rock n Roll Hall of Fame tog jag mig an rubrikens dvd. Man kan fråga sig vilken era som vägde tyngst när de blev invalda, den med eller den utan Gabriel.

Jag vill börja med att säga att denna dvd förmodligen inte är någon bra början för den som inte känner till Genesis sedan tidigare. För nostalgiker däremot - som var med när det begav sig, eller bara är intresserad av progrocken på 70-talet och vad ett av de riktigt stora banden hade för sig – är den ett måste.

Vi bjuds på härligt dokumentära konsertbilder med Gabriel i högform (hämtade från italiensk, fransk, tysk och belgisk tv). Vi ser bandet i klassiker som The Musical Box, Supper's Ready (med Banks, Rutherford och Hackett på akustiska gitarrer), Stagnation, Watcher of the Skies och många fler.

Jag blir nästan förvånad när jag ser hur mycket Gabriel faktiskt använde tvärflöten i gruppens tidiga verk ( har han någon gång använt den som soloartist?). Och sedan undrar jag hur den unike och på många sätt oöverträffade rockartist som Gabriel var när han klädde ut sig till blomma, räv, gammal gubbe, fladdermus etc plötsligt kunde försvinna spårlöst när han gick solo?

Filmen följer det mönster som är det vanliga i denna typ av dokumentärer. Journalister och skribenter diskuterar och kommenterar bilderna. Mostly Autumn´s klaviaturspelare Iain Jennings illustrerar olika partier musikaliskt.

Nursery Cryme erbjuds cirka 20 minuter. Selling England .. får 10, men albumets höjdpunkt "Firth of fifth" utelämnas av någon anledning.

Att få höra historien bakom texten i The Musical Box och se Gabriels live-kostymeringar och teatraliska framförande av den är värt mycket

Vi får också veta att Gabriels rävutstyrsel i liveframförandet av Suppers Ready kom som en överraskning för de andra i bandet. Att Gabriel fick idén till texten i denna låt från ett tillfälle när han upplevde att hans fru blev besatt av en demon. Och att den handlar om:

…two lovers taken on a strange journey to surreal worlds, and in the end coming back to the reality of planet earth – to watch the apocalypse…

Ett minus är de copyrighttexter som visas över alla live-bilder. Men den största invändningen jag har, och den är betydande, är att The Lamb Lies Down on Broadway”endast erbjuds ett par minuter mot slutet. Livebilderna begränsar sig till några sekunder från In The Cage Jag hade sett fram emot en betydligt fylligare behandling av detta magnum opus.

Filmen är också i kortaste laget – något under en timma. Hade gärna fått vara minst dubbelt så lång.

Som helhet dock en sevärd och intressant musikhistorisk dokumentär över en av de allra största progrockgrupperna.

Info:

DVD från 2004

Kapitel:

1. Trespass (8:02)
2. Nursery Cryme (21:23)
3. Foxtrot (14:19)
4. Selling England By The Pound (9:46)
5. The Lamb Lies Down On Broadway (3:18)
Total Time: 56:48

Medverkande:

- Tony Banks / organ, mellotron, piano, electric piano, 12 string guitar, voices
- Phil Collins / drums, voices, percussion, lead vocals (2)
- Peter Gabriel / lead voice, flute, tambourine, bass drum
- Steve Hackett / electric and 12 string guitar
- Mike Rutherford / bass guitar, bass pedals, acoustic and 12 string guitar, backing
vocals.

Länk till Amazon

Inga kommentarer: