måndag 1 februari 2010

Spotify spellista Februari – Tema: Emerson Lake & Palmer

ELP

Jag måste börja med en bekännelse. ELP har aldrig tillhört mina favoriter. Självklart lyssnade jag på deras plattor när de kom. Det är genomgående stark och på alla sätt berättigad progressiv rock. Ett album som Brain Salad Surgery flyttar man ju till exempel inte inte på.

0171-02

Men de andra stora klassiska grupperna Genesis Yes, King Crimson och Gentle Giant har betytt betydligt mer för mig.

Skall jag vara riktigt ärlig så har jag faktiskt inte hört allt gruppen gjort. Och Tarkus gick mig tämligen obemärkt förbi. Men jag är beredd att ta mitt straff. Det är ju aldrig för sent att göra avbön och ta skadan igen. Eller hur?

Min självpåtagna stupstock har bestått i att jag tvingat mig själv att scanna nätet och Spotify på jakt efter ELP-relaterat material.

Till min egen stora överraskning har jag hittat en hel del guldklimpar. Som jag härmed delar med mig av.

Spellistan ( länk här och i högermarginalen) bjuder på två rätt enastående cover-versioner av Tarkus. Den ena framförs av Zip Tang, en kvartett från Chicago,. USA. Tenorsaxofonen spelar en dominerande roll. Lyssna t ex på det wha-wha-pedaljerade saxofonsolot vid 07.25.

Här ett utdrag från Youtube:

Ännu mer saxofon blir det när saxofonkvartetten Sax 4th Avenue från Ohio USA (fyra från slutet på spellistan) tolkar samma låt.

Jag vill också spotlajta Sweetbirds vackra version av Still…You Turn Me On.

Ozone Quartets The Barbarian måste också upplevas. Stark och gedigen.

Death Metal gruppen Golgothas version av Knife Edge är mer rolig än bra. Avnjutes på egen risk (varning för extrem growl).

Spellistan innehåller även en del music that inspired ELP. Det vill säga de klassiska ursprungsversioner som ELP förädlade till progressiv rock.

Dessutom några låtar från de grupper som Carl, Keith och Greg befann sig i innan de startade ELP. I nämnd ordning Atomic Rooster, The Gods och The Nice.

En del coverversioner av ELP låtar finns med. Och sist men inte minst, en dynamisk Greg Lake-version av 21st Century Sciziod Man. Live.

Återigen – tack Spotify som möjliggör utforskningar och presentationer som denna.

Om du inte har Spotify så skick ett mail till universum.noll@mail.com så skickar jag en invite.

Trevlig lyssning.

Emerson Lake  Palmer

ELP biografi här.

Gruppens hemsida här.

Info Wikipedia här.

xxx

Angående spellisorna för övrigt så får de tre The Best Of 2009 ligga kvar ett tag till. Det är ju en hel del musik att beta av på dem. Vem vet, de kommer kanske att ta hela 2010 i anspråk.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Emerson Lake & Palmer riktigt stora mästervärk är enligt mig Works, tyvärr nämns den inte så ofta i dessa sammanhang. Keith Emerson är så fullständigt lysande och genialisk under denna period. Odödlig musik helt enkelt.
/Robin

Lars Patrik Stigsson sa...

Bra, då har jag något att se fram emot. För Works har jag inte lyssnat på..

Anonym sa...

Då har du en mycket vacker stund framför dig!
/Robin