fredag 6 november 2009

Hejdlöst bra prog-satir från www.cracked.com

Progressive Rock är ett försök att få så många musikaliska orgasmer så många gånger som möjligt under en 15-minuters låt.

http://i822.photobucket.com/albums/zz143/davidryan1/AlbumCovers.jpg

http://farm3.static.flickr.com/2462/4037940199_fa5dc1c814_o.jpg

Fakta i målet

 1. Progressive rock kännetecknas av frånvaro av traditionella låtstrukturer, invecklade rytmer, märkliga time signatures och en överlägsen attityd gentemot andra rock stilar.
 2. På grund av detta har den aldrig varit populär
 3. Det är den enda rock stilen där termen "flöjt solo" har någon mening.

Allt du behöver veta om Progressive Rock

Det finns ingen klar definition av progressive rock, eftersom den inte är bunden av konventioner, struktur, traditioner eller sunt förnuft. Progressive rock är en asocial musikstil där det inte finns några regler eller restriktioner.

Hursomhelst brukar progressiva rock band bestå av:

 • Extremt begåvade gitarrister, trummisar, bassister och klaviaturspelare.
 • Medelmåttiga sångare
 • Enorma egon
 • Massor of drogspiration
 • Avsaknad av självkritik och känsla för när en låt bör sluta.

Ett typiskt prog band.

I grunden är progressive rock “vad-som-helst-funkar- rock”. Om du känner för att lägga till 30-sekunders orgasmljud från en bondgård i mitten av en låt så är detta okey. Ja, det är inte bara okey, det uppmuntras rentav. Bokstavligt talat är alla ljud som som kan spelas in välkomna inom progressive rock.

Utom autotune.

Photobucket

Instrumentala partier förekommer ofta i progressive rock. Ibland är de en uppvisning av ren, äkta talang. Ibland har artisten bara struntat i allt och sagt "skit samma, vi joddlar några minuter."

Herregud! Man tror varken sina ögon eller öron!!!

Om du dras in i en diskussion med en prog-rockare och inte vet vad som pågår, håll följande tumregel i minnet: En god måttstock över kvaliteten på progressive rock är hur många instrument som används samtidigt.

Koncept Album

Konceptalbum är en stapelvara inom progressive rock. Exemplen sträcker sig från Pink Floyd's Animals (om kapitalismens ondska) till Rush's 2112 (om kapitalismens förtjänster), och Uriah Heep's Demons and Wizards (om älvor och sånt trams).

Jethro Tull's berömda koncept album, Thick As A Brick, bestod av en enda låt som var 43 minuter lång. (Fast rent tekniskt var dom tvungna att dela upp den på två sidor för den var för djävla lång).

Progens utveckling (i långbrallor)

Klassisk progressive rock är en era som företrädelsevis definieras av dess artisters långbyxor.


Fotona ovan föreställer: Några av der mest begåvade musikerna i prog-genren genom tiderna. Jo det är sant!

Den moderna progressiva rocken karaktäriseras däremot av en påtaglig frånvaro av byxor.

Klassisk Progressive Rock

yes_band2Progressive rock band, Yes, pictured being better musicians than you.

De klassiska progressiva rockbanden dök upp på sent 60- och tidigt 70-tal, Den enda perioden i mänsklighetens historia när progressive rock var kommersiellt gångbar. På grund av att alla då gick på LSD.

Den progressiva rockens tillskyndare imponerades av genrens fusion av jazzens tekniska kunnande och den klassiska rockens sensibilitet. Det mest berömda exemplet var Pink Floyd, under vilkas skugga andra prog band fortfarande lever.

Typsika Band - Pink Floyd, Rush, Genesis, King Crimson

Tom Sawyer - Rush

Modern Progressive Rock


Progressive rock band, Opeth, seen being better looking than you.

Modern progressive rock är mer diversifierad, med en mängd utskott från den ursprungliga progressiva kärnan. Progressivitet kan numera beteckna death metal band (Opeth), thrash metal band (Dream Theater, Pain of Salvation), orkestrar (Apocalpytica, Symphony X) and även retard metal band (Rammstein).

Moderna progressiva rock band använder tungt stiliserade och genre anpassade ljud (stylized and niche-filling sounds), till skillnad från de klassiska banden, som alla lät som om dom var stenade.

Typiska Band - Dream Theater, Porcupine Tree, Opeth, Queensryche.

Blackest Eyes - Porcupine Tree

Hur Du Startar Ditt Eget Prog Band

1. Experimenterande

Medan de flesta rock band experimenterar när dom övar, uppmuntras prog band att göra detta på sina skivor. Du är fri att gå bärsärkagång i studion när du spelar in ett prog album.

Du kommer givetvis inte att sälja några skivor. Men du kommer å andra sidan inte att sluta så här:

2. Hur du väljer ett band namn

Photobucket Hur du väljer ett prog namn

Du har i realiteten två möjligheter när du väljer ett prog band namn. Du kan antingen välja något enkelt och vanligt, typ Yes, Rush eller Camel (får vi föreslå "Spinach", "Taco" eller "Hat"?); eller så kan du välja ett komplext namn, bara det låter tillräckligt avancerat.

Alternativ två är riskablare, men det betalar sig enormt om du får till det. Entusiasterna älskar att citera sina obskyra favorit band, och ju tokigare dom är desto bättre! ("Å, har du missat Mr Bungle? Då gillar du väl inte ens Van Der Graaf Generator?")

Några första förslag:

 • Interstellar Spinach
 • The Epic Taco Project
 • Hat Dimension

Två exempel är: The Mars Volta och Porcupine Tree. Faktum är att Två Exempel, också skulle funka.

3. Klistra ihop dina låtar

Okay, så du har spelat in en skiva. Tio låtar om fyra minuter vardera.

Photobucket Före.

Du kan behöva twista till låttitlarna och lägga till en instrumental låt för att förstärka din “tokighet”. Men det allra viktigaste är att du måste sätta ihop låtarna till två eller tre långa låtar.

Oroa dig inte, låtarna behöver inte likna varandra, se bara till att dom flyter in i varandra. (Får vi föreslå att du lägger till en flöjt, fiol, trumpet eller tamburin för att underlätta övergångarna?).

Slutresultatet kommer att bli något åt det här hållet:

Photobucket Efter

Ditt band heter alltså Mushroom Sword.

Du skall nu att kalla låtarna 'sections'.

Grattis! Du har åstadkommit en prog rock succé. Du kommer nu att få tillbringa dina nästkommande 30 år i din mammas källare, dit du tvingats fly undan en hysterisk och galet hängiven kult-publik .

x

SE ORGINALSIDAN HÄR.

WIKPEDIAS DEFINITION HÄR.

Inga kommentarer: