tisdag

U-N Tours take you to Argentina

Universum Noll startar i dag en progressiv rock resebyrå - U-N Progtours. Vi kommer att besöka symfoniska landskap, experimentella oceaner, avantgardtäckta berg, art-reservat och progressiva byar. Vi skall stifta bekantskap med lokala taktbyten, göra tonartsutflykter och utforska ackordfjordar…

Och det bästa allt är att det är gratis.

Till skillnad från de vanliga resebyråerna upplevs våra resmål inte med ögon, näsa och mun, utan endast med öronen.

Premiärturen går till Argentina, ett land som allt för ofta glöms bort i prog-sammanhang. Men landet har producerat minst lika bra progressive som de anglosaxiska områdena. Den är dessutom många gånger mer själfull och personlig, och kanske rentav mer exotisk.

Jag är själv långt ifrån någon expert på argentinsk progressive. Däremot är jag upptäcktsresande i symphonic experimental avantgarde & progressive art rock. Det jag presenterar här är musik jag hittat under mina egna strapatsfyllda expeditioner i diverse svårtillgängliga områden:

Crucis
Todo tiempo posible
Crucis
1975
Record Runner

Anses som ett av de bästa prog-rockgrupperna från Argentina. Påminner en del om tidiga Camel, men musiken har mer energi och en större komplexitet.



La Maquina de Hacer Pajaros
Rock and Roll
La Maquina de Hacer Pajaros
1975
Microfon

Gjorde två symfoniska album. Och påstod att ”We are the YES of Third World”. Mycket bygger på sången, som är dominerande.



M.I.A
Crifana Y Tamilstenes
Cornonstipicum
1978
Marquee

M.I.A - Independent Musicians Associate – var en grupp som förutom musiker innehöll tekniker konstnärer och arkitekter. Man organiserade sina egna spelningar och gav ut skivor på eget bolag. Detta är gruppens tredje och sista album. Musiken har både melodiösa/symfoniska inslag, med flöjt, akustiska gitarrer, mjuka syntslingor och piano, och en del mer komplexa och tunga partier. Mia kräver att man lyssnar uppmärksamt. Det är t ex omöjligt att diska eller damsuga under tiden man lyssnar. Det påminner om Gentle Giant, om Frank Zappa, och kanske framför allt om PFM. Men alla jämförelser haltar. Gruppen kokar en helt egen musikbrygd. Som smakar förträffligt. Det är unikt. Det är mycket bra. Lägg vantarna på detta album om du har en möjlighet.


Horizonte Vidala del Corazon Horizonte 1977 Mardel-X

Folkmusikinspirerat med bland annat pan-flöjt och traditionella slagverksinstrument. Drömsk och romantisk progressive som instrumentalt påminner om svenska Kebnekajse. Gruppen gjorde två album.







Agnus
XXI Century
Pinturas y Espresiones
1980
Progressive Rock Worldwide

Vacker och raffinerad progressive med kvinnliga röster i kör och mycket tvärflöjt. Kunde varit ett svenskt band från 70-talet. Gruppen gjorde bara ett album.