torsdag 18 juni 2009

Amon Duul II på Musikens Hus

Musikens Hus i Majorna fortsätter med sina hippie-hyss. Knappt hade man vaknat från sanndrömmen att ha sett en Gentle Giant renuion, förrän dom chockar med ännu ett 70-talsband - Amon Duul II. Tyskt krautrock med rötterna i 70-talet. Bandet har kultstatus och dess historia är både intressant och lärorik. Det hela började i ett boendekollektiv i Tyskland, sent sextiotal, där det spelades mycket musik.

Kollektivet, som kallade sig Amon Duul, hyllade den under 70-talet inte allt för ovanliga parollen "alla kan spela", och hade dessutom en synnerligen liberal syn på droger, vilket resulterade i dygnslånga jamsessions, som spelades in på rullbanspelare.

Några i gruppen kunde verkligen spela. Dom tröttnade på att bara jamma, bröt sig ur kollektivet och bildade Amon Duul II. Deras första album döptes till Phallus Dei (Guds Penis), och räknas i dag som en milstolpte inom tysk rockmusik. Därefter följde ett flertal album och turne´er över Europa, vilket renderade bandet en trogen sk
ara fans.

När det visade sig att Amon Duul II sålde en hel del skivor plockade någon fram de gamla banden från kollektivets drog-jam och gav ut dem under namnet Amon Duul. Det enda syftet med detta var att tjäna pengar, och något band med namnet Amon Duul I har egentligen aldrig funnits.

Amon Duul II,s musik är sprungen ur en tid när musikaliska experiment var legio och när gränserna för hur man kunde och borde spela tänjdes till det yttersta - det vill säga från 70-talet. Låtarna hade namn som Green Bubble Raincoated Man, Jail-House Frog, Mystic Blutsturz, (försök uttala det), Hawknose Harlequin och C.I.D. in Uruk. Och det är faktiskt just så musiken låter - långa spejsade låtar med inslag av jazz och tysk folkmusik.

Bandet har aldrig tillhört mina favoriter, och jag har inte en enda skiva med dem. Trots detta ser jag fram emot en kanonafton på Muskens Hus.

Lyssna HÄR.

Återkommer på bloggen med rapport... Stay tuned!

Inga kommentarer: