söndag 9 november 2008

OBAMA ÄLSKAR DIG

Barak Hussein Obama har valts till president i USA. En våg av hopp om förändring och förbättring sköljer över världen. Äntligen har den person dykt upp som skall fixa det år oss, som skall frälsa oss. Krigen skall sluta, fattigdomen minska och växthuseffekten avstanna. Han, Barak, skall se till att det blir så.

Jag undrar: har vi inte sett detta förut?

Everyone is Jesus, sjöng Di Leva för ett antal år sedan. Jag skulle vilja säga Everyone is Obama. För det är fortfarande bara DU som kan göra världen till en bättre plats. Så svårt är det – och det därför världen aldrig förändras. Eller snarare - förändras mycket långsamt.

You must be the change you want to see, sa Gandhi. Det innebär i praktiken att om någon slår dig på din vänstra kind så skall du vända den högra till. Det innebär att de krig och konflikter du själv ägnar dig åt måste få ett slut. Det innebär att DU måste förändras, inte någon annan någon annanstans.


Du är en del av världen. Vill du att den skall förändras - förändra dig själv. Det kommer att vara det mest kraftfulla du kan bidra med.

Så vad händer med den ledare som människor sätter sitt hopp till som frälsare? Jo, när de som förväntat sig frälsning inser att den inte kommer övergår hyllningarna i besvikelse. Och de besvikna lierar sig med de fiender den påstådde frälsaren hade från början - och tillsammans korsfäster de honom.

Inga kommentarer: