lördag 7 januari 2017

P2 Live: Bowie in Berlin

d5ae9b34-4b54-4bb1-a63d-3c5767b377c4

Jennie Abrahamson. Foto: Arne Hyckenberg

Från Sveriges Radio P2 torsdag 5 januari. Info om programmet här.

Vid slutet av 70-talet flydde David Bowie framgångarna och drogerna i Los Angeles och drog sig undan till Berlin. Resultatet blev tre skivor med ett nytt musikaliskt språk, Low, Heroes och Lodger, den s.k. Berlintrilogin. Skivorna gjordes tillsammans med avantgardemusikern Brian Eno och spelades delvis in i den legendariska Hansastudion i Berlin. Musiken är mer instrumental, mer syntbaserad än gitarrbaserad och har tydliga influenser från den europeiska konstmusiken och samtida elektronisk krautrock som t.ex. Kraftwerk och Neu.

Med utgångspunkt från albumen i Berlintrilogin får vi i konserten Bowie in Berlin många klassiska låtar från Bowies långa och färgstarka karriär, men även annan musik som knyter an till hans Berlinperiod, t.ex av Kurt Weill, Lou Reed och Iggy Pop.

Radiosymfonikerna spelar också en sats ur Philip Glass fjärde symfoni, Heroes Symphony, som bygger på Bowies album med samma namn.

Dirigenten Hans Ek är initiativtagare till konserten och har även arrangerat musiken.

– Just dom här skivorna ligger så nära konstmusiken, så jag tänker inte att jag ska göra symfonisk musik av populärmusik, det här är musiken som jag bara försökt lägga mig så nära jag kan. Jag upplever att det här är mycket mera en del av vår konstmusiktradition än popmusik, säger Hans Ek.

Magnus Carlson är sångare och låtskrivare i Weeping Willows och deltog under hösten 2016 i tv-programmet Så mycket bättre.

Jennie Abrahamson är sångerska, multiinstrumentalist och låtskrivare. Under 2016 turnerade hon i USA med Peter Gabriel och Sting. Hon har också samarbetat med Ane Brun.

Artisten Moto Boy är sångare, gitarrist och låtskrivare. Han har turnerat med The Cardigans, skrivit musik till film och teater och medverkat i musikalen Jesus Christ Superstar på Malmö Opera och i barockoperan L’Orfeo på Wermland Opera.

Manskören Zero8 grundades av Doug Harrington 2007 och leds nu av Rasmus Krigström. Kören har två guld i Barbershop-EM men sjunger i ett brett urval av genrer.

Konsert Bowie in Berlin med Sveriges Radios Symfoniorkester. Solister: Magnus Carlson, Jennie Abrahamson, Moto Boy. Kör: Zero8. Piano: Jonas Östholm. Elbas och sång: Oskar Nilsson. Trummor och sång: Niklas Lind. Arrangör och dirigent: Hans Ek.

David Bowie:
- Introduction
- Subterraneans/Some are
- Always Crashing in the Same Car
- Weeping Wall
- Sound and Vision
- Be My Wife
- Art Decade
- Word on a Wing
David Bowie/Brian Eno: Warszawa
Kurt Weill/Berthold Brecht: Ballade vom ertrunkenen Mädchen ur Berliner Requiem
Lou Reed: Berlin
Ralf Hütter/Emil Schult (Kraftwerk): Trans-Europe Express
David Bowie/Brian Eno: Heroes

Paus

Philip Glass: Sats 1 - "Heroes" ur Symfoni nr 4
David Bowie:
- Blackout
- Sense of Doubt
- Sons of the Silent Age
David Bowie/Brian Eno:
- Fantastic Voyage
- African Night Flight
- Look Back in Anger
David Bowie: Ashes to Ashes
Ricky Gardiner/Iggy Pop: The Passenger
Brian Eno: Under Stars
David Bowie: Blackstar
David Bowie/Pat Methany/Lyle Mays: This is not America
David Bowie: Where are we now?

Konsert 3/12 2016 Berwaldhallen, Stockholm.

Programledare: Francis Shaughnessy
Producent: Jan B Larsson

Inga kommentarer: