onsdag

Dråpslag mot progrocken på Spotify – InsideOut lämnar.

Century Media meddelar att man med omedelbar verkan drar bort sina artisters musik från Spotify.

110257En av Century Medias underlablar är InsideOut Music, med artister som The Flower Kings, Karmakanic, Beardfish, Kaipa, Pain of Salvation, Neal Morse, Steve Hacket, Devin Townsend med många flera (se hela listan här).

Inte vilket bolag som helst alltså för den som uppskattar progressiv rock. Även Superball Music och People Like You Records påverkas.

Bolagets motivering till detta drastiska steg är att man vill skydda sina artister från att gå under. Det handlar om bandens överlevnad, säger man. I alla länder där Spotify är etablerat så minskar physical sales drastiskt. Man kommer fortsättningsvis endast att tillhandahålla smakprov på artisternas musik på Spotify.

Läs hela pressmeddelandet här.

Det är svårt att inte se ett samband här med Spotify´s USA lansering. USA är en jättemarknad och man hoppas kanske att om man inte finns på Spotify så kommer konsumenterna där att fortsätta köpa cd-skivor. Och någonting kanske det ligger i det. Spotify tycks i all fall inte omedelbart ha omfamnats av progrock-lyssnarna i staterna. De förefaller att vara ganska konservativt gäng som håller hårt i sina physical sales.

Av de kommentarer jag tagit del av på nätet så är de flesta kritiska till  beslutet. Som tex denna:

Ludvig Schough You guys are retarded! Spotify isn't an alternative to buying CD's, it's an alternative to downloading... gee wiz. Now? Guess what we'll do!

Om detta är rätt väg att gå för att artisterna skall få rättvis ersättning för sitt slit får framtiden utvisa. Själv är jag dock tämligen övertygad om att framtiden tillhör tjänster som levererar strömmande media.

Det blir dock inte helt tomt på progrock på Spotify. Franska Musea går motsatt väg och lägger ut all sin musik. Prova att söka på label:musea.