lördag 22 januari 2011

Mano Vega: Nel Mezzo (2010)

image

När man i januari tar del av alla best of-listor från fjolåret inser man att det inte behöver släppas någon musik det kommande året. Det finns tillräckligt mycket som man missat under året som gått för att det skall räcka även hela påföljande.

Som t ex italienska Mano-Vega´s Nel Mezzo. Intressant och stark musik som kränger hit och dit och hela tiden glider ur ens grep. Som innehåller allt från inslag av elctronica och mörk ambient till progressiv- och psykedelisk rock.

Mest av allt är musiken nog att betrakta som progressiv metall. Lite Opeth där, lite Tool där. Mycket muskler och hett italiensk blod. Growlen skulle i vilket ögonblick som helst skulle kunna sticka upp sitt fula tryne, men det händer inte.

Inget tjafsande med att av kommersiella skäl sjunga på engelska – här är det modersmålet som gäller. Och även den som inte behärskar italienska inser av själva anslaget att texterna, som ömsom sjungs ömsom viskas fram, är tänkvärda. (Nel Mezzo betyder I Mitten).

Albumet är resultatet av sex års hårt arbete, och det märks.

Det kanske märkligaste med plattan är att den inte på ett enda ställe förfaller till hårdrock eller dålig och fantasilös metall, trots att den hela tiden balanserar på gränsen till detta. Nivån är hög och jämn och musiken oavbrutet överraskande.

Finns på Spotify Mano-Vega – Nel Mezzo

Eller lyssna nedan:

Nel Mezzo (studio album) by MANO-VEGA

Tracklist:
1. ondanomala
2. la prova del Vuoto
3. nel Mezzo
4. Sfere
5. sinestesia
6. dal Rosso al Blu
7. opus
8. Magnum Opus
9. dal Nero al Bianco

Mano-Vegas Myspace

Inga kommentarer: