måndag

CD: Glass Hammer - If (2010)

image

När jag lyssnar på det är albumet kommer jag att änka på Sven Jerrings gamla fotbollsreferat från OS i Berlin 1936 där han hela tiden upprepar japaner, japaner, överallt japaner.

Men på Glass Hammers If är är det i stället för japaner Yes som finns överallt. 

Den som vill ha något nyskapande och originellt skall lägga benen på ryggen och springa så långt bort som möjligt från den här plattan.

Den som däremot vill ha ett fingertoppskänsligt förvaltande av det gamla symfoniska 70-tals soundet i allmänhet, och det som Yes stod för i synnerhet, den kommer med stor sannolikhet att älska det här.

Bandets nye sångare Jon Davidson sjunger nästan exakt som Jon Anderson.  (Hur många andersonkloner går det egentligen omkring där ute?). Gitarren i If The Stars är lånad från Relayer. Och sluttonerna i samma låt är ett direkt musikaliskt citat ur The Revealing Science of God.

Listan kan göras längre. Det är egentligen bara orgelsoundet som har en distinkt Glass Hammer prägel.

Med andra ord – om det hade varit möjligt att patentera ett symfonirocksound så hade Yes efter detta kunnat stämma skiten ur Glass Hammer.

image

Det här är inte första gången som Glass Hammer kliver in i Yes-land. Gruppen har på albumet Culure of Ascent (2007) samarbetat med Jon Anderson. Det albumet inleddes med en cover på yeslåten South Side Of The Sky.

If består av 6 låtar. Två av dem längre än tio minuter. Avslutande, If The Sun är 24.02. 

Albumet dryper av vackra inledningar, mjuka övergångar mellan olika teman och honungslena (men inte mesiga) melodier.  Man vill bara lyssna mer, och mer, och mer...

Det finns inte mycket att anmärka på. Det skulle i så fall vara att avlutande If The Sun saknar det klimax som man hela tiden sitter och väntar på. Låten bygger upp en förväntan på ett avslutande bombastiskt Rick Wakeman solo, men mattas i stället av mot slutet och rinner ut i tomma intet. Men innan dess har man gång på gång bevisat att man vet vad man sysslar med - symfonisk progressiv rock när den är som allra bäst.

Det skall faktiskt bli mycket intressant att se om förebilderna Yes kommande nya studioalbum kan matcha det här.

Glass Hammer If är ett av de allra bästa albumen i år.

Låtlista

1.Beyond, Within (11:44)
2. Behold The Ziddle (9:11)
3. Grace The Sky (4:29)
4. At Last We Are (6:46)
5. If The Stars (10:25)
6. If The Sun (24:02)

Total Time 66:47

Personell:

Jon Davison - Lead vocals
Fred Schendel - Keyboards, steel guitar
Steve Babb - Bass guitar, keyboards
Alan Shikoh - Guitars
Randall Williams – Drums

Art by Tom Kuhn

För att köpa If gå till Glass Hammers hemsida. Där finns även intervjuer med bandet, och man kan provlyssna på albumen.

-

 

-