måndag 27 december 2010

CD: Alex Machacek, Marco Minnemann - 24 Tales

image

I denna värld av progressiva musikaliska äventyr dyker det understundom upp musik som trotsar alla kända naturlagar. Det är lika kul varje gång det händer. Att man fortfarande kan bli förvånad efter allt som strömmat genom ens öron skall man vara oerhört tacksam för.

24 Tales är musik baserad på ett 50 minuter långt trumsolo av Marco Minnemann, som spelar själv tillsammans med gitarristen Alex Machacek, som är den som skrivit och arrangerat musiken. Trumsolot är nedbrutet i de 24 sammanhängande delar som givit albumet dess namn. Machacek har komponerat musik över själva solot, i vilken han blandar en mängd olika instrument och stilar. Det lutar mest åt jazz-fusion hållet, men här finns även funk, klassisk musik, progressiv rock och här och där tydliga dofter av metall. I Eau De Conlon finns rentav ett parti med growl!

Alex Machaceks fru Sumitra sjunger på Sit Back and Chillax och Martin Ptak spelar trombon på några spår. Gitarrer och alla övriga instrument trakteras av Alex.

Allan Holdsworth sa så här om albumet: You guys are fucking nuts - this record is amazing!

Och jag kan bara hålla med Allan. Det här är så otroligt på alla tänkbara sätt att jag famlar efter lämpliga ord för att beskriva det.  Albumet framkallar starka upplevelser av glädje, oro, förvåning, chock, njutning och kanske förvirring.

Det är ofrånkomligt att dra paralleller till Zappa, och framförallt hans komposition The Black Page part 1 & 224 Tales är som en som lång utdragen version av The Black Page.

Allan Holdsworth, Mahavishnu Orchestra och norska It´s The End är några andra passande referenser.

Det bästa av allt är att dessa musiker trots det ambitiösa  anslaget och den nästan övermänskliga spelskickligheten inte tar sig själva på alltför stort allvar. Plattan innehåller en hel del humor. I Minnemaus In Da House till exempel så intervjuas Marco Minnemann om sitt trumspelande – Hey Marco, do you like drumming all day? Yes I do!

I ärlighetens namn måste jag till sist säga att albumet tjänar på att intas i mindre portioner. Denna musik kräver närvaro och koncentration inte bara av musikerna. Lyssnaren måste bidra med sin del. Efter en sittning med hela albumet i lurar är man ganska utmattad.

Det är inte detta album jag i första hand skulle ta med mig till en öde ö, men om jag gjorde det så skulle jag i alla fall inte behöva ha tråkigt de första två åren.

All About Jazz omdöme om plattan - a true fusion masterpiece.

Här förklarar Alex Machacek hur albumet kom till.

Spårlista

1. On Your Marks
2. Sit Back and Chillax
3. Tour De France
4. Dancing with the Baby Bear
5. Anamika
6. Pros and Cons of Depression
7. Little Man
8. Tranquillo
9. Tranquilizer
10. Sweet Torture
11. She Likes It
12. See You There
13. X-Mas
14. Feel Me
15. At the Club
16. Eu De Conlon
17. Doldrums
18. Minnemaus in da House
19. Run, Fusion !
20. Air
21. Sexy
22. Blender
23. Quotes
24. Over and Out

Musiker:

Alex Machacek (Guitars and everything else)
Marco Minnemann (Drums)
Sumitra (Vocals-1 track)
Martin Ptak (Trombone-3 tracks)

Spotify - Alex Machacek – 24 Tales

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stöd artisterna genom att köpa deras musik hos:

image6 image16 image30

Inga kommentarer: