tisdag

Konsertrapport: IB-Expo 2010

IB I

IB-Expo är ett evenemang som arrangeras årligen av Isildurs Bane, en progressiv och symfonisk rockgrupp från Halmstad. Isildurs Bane har en mängd album bakom sig och en historia som sträcker sig tillbaka till 70-talet.

Man har av allt att döma också ett gediget kontaktnät inom den internationella eliten av progressiva rockmusiker. Förra året var Stickmen med Tony Levin och Pat Mastelotto på plats. I år Adrian Belew med sin Power Trio.

Adrian berättade mellan två av låtarna att det var Tony Levin, som han kallade ”en kompis från mitt andra band King Crimson”, som hade uppmanat honom att vara med på IB-Expo. Att döma av att Adrian sken som en sol under hela konserten så ångrade han inte resan Halmstad. image   

Konserten inleds med att hela 12-mannabandet spelar tillsammans. I fonden står tre trumset. Till höger finns ytterligare slagverksinstrument. Duon Midaircondo ockuperar vänstra halvan av scenen och i mitten finns Adrian Belew och basisten Julie Slick.

Förstärkta av några av de andra musikerna spelar sedan Adrian med sitt band två King Crimson låtar - Elephant Talk och Three of a Perfect Pair. Redan där är gåshuden en ett faktum, och det skall bara bli bättre. Ytterligare två av King Crimsons opus dyker upp efter paus, Dinosaur och, som avslutande låt (före extranumret), Thela Hun Ginjeet.

Med tanke på att Stickmen förra året spelade både Red och 21,st Century Schizoid Man så kan man konstatera att King Crimsons ande vilar tung över expot.

Men inte så tungt att den kväver allt annat. Göteborgsduon Midaircondo har inte så mycket med King Crimson att göra. Deras musik påminner snarare om Laurie Andersons experimentella ljudövningar.

Det är svårt att beskriva vad Midaircondo gör för typ av musik. Att Lisen Rylander och Lisa Nordström är en electronicaduo säger ju egentligen ingenting alls.

Det de åstadkommer på scen är hursomhelst mycket fängslande. Eftersom jag sitter på första raden bara någon meter från dem kan jag följa hur de växlar mellan en mängd osannolika instrument och andra föremål som i regel inte används för att frambringa ljud. Allt processas genom datorer, sequensers och effektboxar och kompletteras med röster och solon på tenorsaxofon och basflöjt. I några av låtarna är Adrian Belew med på gitarr. Då och då hör man teman från beatleslåtar i hans spel.

Jag hoppas att att Midaircondo stannar ett tag innan dom återvänder till rymden. Jorden behöver såna musiker.

Slagverkaren Michala Østergaard-Nielsens bidrar med två jazzlåtar som innehåller inslag av fri improvisation. Vi får också höra låten Mela från basisten Jule Slicks nyligen utkomna soloalbum.

Efter paus samsas bland annat Christian Sageses tre traditionellt framförda stycken för klassisk akustisk gitarr med ett fantastiskt trumsolo av Marco Minnemann.

När jag växlar några ord med Marco efter konserten, (där jag får hans tillstånd att lägga ut klippet nedan på youtube) berättar han att detta bara är en del av det längre solo han brukar spela.

Ryktet förtäljer att  Marco i dagarna har provspelat med Dream Theater som ersättare till Mike Portnoy.

IB-Expo måste vara en av de bästa årligen återkommande evenemangen för progressiv och experimentell musik i Europa.

Det som skiljer IB-Expo från andra konserter är att hela gruppen musiker samarbetar kollektivt. Det är inte det ena bandet efter det andra som alternerar på scenen. Musiken blir en (stundtals improviserad) väv där alla bidrar med sin unika del. Det är just i denna blandning som den verkliga magin uppstår.

Detta har att göra med att konserten är avlutningen på en veckas samarbete där musikerna besökt i skolor i Halland för clinics och workshops med eleverna.

Det som också gör IB-Expo till en extraordinär upplevelse är att musikerna verkar njuta så oerhört av att spela tillsammans på det här sättet. Denna glädje smittar av sig på publiken.

Den klassiskt skolade gitarristen Christian Saggese visade t ex efter paus att han snappat upp ett och annat från Adrian Belews spelstil. Glada som ett par skolpojkar tävlade de båda gitarristerna en stund om vem som bäst kunde härma en polisbil.

Konserten var lång. Men inte för lång. Tvärtom. Mitt paradis är en sån här konsert som aldrig tar slut.

Medverkande: Isildurs Bane, The Adrian Belew Power trio, Marco Minneman, Midaircondo, Michala Østergaard-Nielsen, Luca Calabrese, Christian Saggese.

Läs en kort intervju med Adrian Belew i Hallands Nyheter.

-
-
-
-

Isildurs Bane har som ambition att göra Halland till en experimentell musikscen. Man planerar nu att utöka verksamheten till tre expon per år.

Från gruppens pressutskick:

På senare år har IB främst prioriterat idéprojekt. Gränsöverskndningar och ny teknik spelar en stor roll i gruppens utveckling.

Redan det första IB Expo 2005 handlade om kommunikation och möten mellan människor och musik utan skyddsnät. Att ett drygt tiotal musiker med olika bakgrund och nationalitet möts under en veckas tid med ett kortsiktigt mål – att genomföra ett gemensamt projekt - är ett både intressant och krävande arbetssätt.

2010 har vi för avsikt att utöka IB Expo från ett till tre om året. Evenemangen innebär möten mellan regionala och internationella musiker där varje Expo får en egen inriktning.

Vårens Expo är av pedagogisk karaktär. Det bygger på samarbeten med olika utbildningar i Halland där elever, gästföreläsare, clinics och workshops tillsammans med konserter bildar fundamentet i en utbildningsvecka som lägger vikt på förhållandet mellan musiken och nuet.

Sommarens Expo inriktas på samtida experimentell musik med särskilt fokus på konstmusikfältet och möten mellan unga musiker, tonsättare och musiker från olika bakgrunder. Höstens Expo fortsätter att utforska möten mellan musiker av olika genrer och nationalitet.

image

Foto: Studiefrämjandet i Halland

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Stöd artisterna genom att köpa deras musik hos:

image6 image16 image30