söndag

I går var det Record Store Graveyard Day…

graveyard_scrn01

…förlåt jag läste visst fel. Det var Record Store Day. Ett evenemang man tveklöst kan känna tonvis med sympati för.

Men ändå…

Jag har älskat att gå i skivaffärer och jag har med sorg i mitt hjärta sett hur den ena efter den andra försvunnit. Från Skivhörnan på Allégatan i Borås till legendariska Bengans på Allmänna Vägen i Majorna har skivaffärerna för mig varit vad moskén är för den inbitne muslimen eller stupan för buddhisten.

Det har varit en lång och plågsam avvänjningsperiod, men nuförtiden besöker jag sällan en skivaffär. Sist jag kikade in på Dirty Records på Andra Långgatan i Göteborg hittade jag visserligen King Crimsons Red och Lizard i de nya 40th-Anniversary utgåvorna för en hundring styck. Vilket måste betraktas som fynd. Men jag hittar betydligt mer musik i dag på bloggar och i olika forum på nätet än i vilken skivaffär som helst, hur välsorterad den än må vara.

Jag har aldrig varit en skivsamlare, utan en samlare av musikupplevelser - extraordinära, förbluffande och storslagna musikupplevelser. Och jag har efter hand insett att dessa i dag står att finna på annat håll.

Skivaffärerna må ha varit härliga platser för likasinnade att mötas, och där har funnits en unik bredd och djup, i både kunskap och sortiment.

Men let´s face it. Från och med nu och framåt så kommer musiken att distribueras över nätet, genom nedladdning eller tjänster med strömmande musik, som Spotify. Vi kommer att hitta musiken på nätet och träffa likasinnade att diskutera den med där. Musiken kommer att finnas tillgänglig i musikspelare som vi bär med oss. Jag har en tid haft Spotify premium och lyssnat i min android mobil och jag måste säga att den upplevelsen gör mig lika lycklig som skivaffärerna kunde göra. Det är inte sämre nu än det var förr, men det är annorlunda. Och tro mig, det kommer att bli ännu mera annorlunda i framtiden. The river of constant change flyter ständigt vidare.

Ljudet kommer gradvis att förbättras så att till och med vinylnördarna tvingas kapitulera. Nyligen dök en liten manick kallad music streamer upp på marknaden. Det är en dosa som man sätter mellan datorn och stereon och som omvandlar den digitala signalen till en analog. Jag har inte införskaffat den ännu, men den bådar gott. Det kommer att dyka upp ännu fler prylar som förbättrar det digitala ljudet. Och det kommer bättre format än mp3.

Så kära vänner, vi kan nog trots allt inte stanna där i skivaffärernas stugvärme och muttra om att det var bättre förr. För det var aldrig bättre förr.

Låt oss i stället för att vandra in i framtiden baklänges vända blicken framåt, mot horisonten och de enastående musikupplevelser som väntar på oss där.

Men The Only Thing That Is Constant Is Change

Excerpt: Heraclitus, fragment

Den uppmärksamme noterar att jag i detta inlägg inte kommenterar den så kallade illegala fildelningen. Men jag vill klargöra att jag tycker att upphovsmän skall ha betalt.

Läs två aktuella och välskrivna inlägg i den debatten – ett som är för - här, ett annat som emot - här.