lördag

Vilket är det bästa svenska prog-rockbandet?

Efter den succéartade enkäten om Peter Gabriel där inte mindre än 13 personer deltog (tack alla som röstade), går Universum Noll vidare med frågan - Vilket är det bästa svenska prog-rockbandet någonsin?

Herregud vilken fråga! När jag fick ide´n förstod jag strax vilka svårigheter en sådan enkät skulle innebära. Vi är ju i detta land välsignade med så oerhört många bra band. Både gamlingar och nykomlingar. Hur gör man en urvalslista?

(Ibland när man läser recensioner på nätet och i internationell prog-press stöter man på utrop av förundran. Hur bär dom sig åt i Sverige, hur kan dom åstadkomma så mycket bra progressive, vad har dom i vattnet)?

Jag kollade den utmärkta siten www.progarchieves.com som bland mycket annat listar prog-rockgrupper land för land, (kolla Sverigelistan här). Det visade sig att Sverige fanns representerade med etthudranittiotre band. 1-9-3! Från A Swarm of the Sun till Zello. Och då saknades t ex Simon Stensland, och Wonderland (som spelade i Slottsskogen härom sistens). En grupp som Midaircondo borde kanske också kvala in?

Jag tog även den fina boken The Encyklopedia of Swedish Progressive Music 1967 – 1979, till hjälp.

Jag fann att man (eller snarare jag) kunde dela in grupperna i tre kategorier. De oumbärliga, de nästan oumbärliga och de umbärliga. Eftersom detta handlar om tycke och smak, och i viss mån om kunskap, bestämde jag mig för att lista så många som möjligt, och sedan be dig käre läsare att komplettera listan, i kommentarfältet eller via mail, och lägga till de kompletterande förslagen i efterhand.

Enkäten kommer att vara öppen ett tag framöver, så att så många som möjligt kan delta. Man kan rösta på fler än ett band.

Prisutdelningen kommer att direktsändas i tv och äga rum i Berwaldhallen. De nominerade artisterna kommer att anlända i limousiner och mötas av stående ovationer. (Nä, jag vet, vi är inte där…än. Fantasin skenade i väg. Men kunde Berlinmuren falla så…).