söndag

VÅR TRÄDGÅRD

I källaren finns en tavla med ett bleknat flygfotografi över trädgården som den såg ut på femtio eller möjligen sextiotalet. Den är välskött med ansade rabatter och välklippta gräsmattor. När vi flyttade hit i juni 2005 hade den legat i träda i många år. Delar av den var svårt angripen av ogräs och den var rent allmänt förvuxen. Vi sprutade ogräset i omgångar och planterade sedan potatis på de angripna områdena. Därefter har vi bland annat anlagt perennrabatter och börjat odla en blomsteräng.

En köksträdgård blev också till förra året. Dessvärre blev den alltför plottrig och otydlig. Den skall göras om från grunden i år, bland annat med ett rejält jordgubbsland. Det enda jag var riktigt nöjd med i köksträdgården var fågelskrämman. Jag hittade den för 60 kronor på Vinden, en second-hand marknad i Alingsås, och den vakade med bestämd min över odlingarna.

En lekstuga till Ester hittades på Blocket och transporterades hem på en kärra från Ulricehamn.

Jag har efter hand insett att en trädgård skall behandlas som ett levande väsen med en själ och en egen vilja. Det gäller att lyssna på den och skapa förutsättningar för dialog. Eftersom en trädgård tänker långsamt krävs stort tålamod. Har man det och öppnar sina sinnen upptäcker man att trädgården verkligen talar.

(Jag kanske skulle försöka mig på en karriär som trädgårdskommunikatör? Djurkommunikatör, dvs folk som påstår sig kunna prata med djur för att utröna deras sjukdomar och problem, är ju numera en etablerad företeelse. Träd- och buskkommunikatör, och i förlängningen trädgårdskommunikatör, torde ju bli en naturlig fortsättning på denna trend).

Ett stort problem är rådjuren. Dom äter det mesta och tycks till och med gräva upp lökar. Jag har prövat Råväck, en brun stinkande sörja som smetades på blomsterpinnar som stacks ned i rabatterna. Detta förslog föga. Skall i år plantera rådjurssäkra växter. Till exempel Akleja, som finns i ett otal färger och former.

Jag tänker också pröva följande:
Skär till kuber av Oasis, kör i grillpinnar av trä i dem. Gör en blandning av blodmjöl, vatten och ammoniak (eller urin) och doppa oasispinnarna däri. Sätt pinnarna nära det du vill skydda, t ex tulpanerna. Bättras på efter någon vecka. Det går även att ställa ut blandningen i glasburkar utan lock om du föredrar det.

Vad man har i lurarna under trädgårdsarbetet också viktigt. Jag brukar kombinera någon distinkt rytmisk och övervägande instrumental musik i kombination med radions P1. I går kompades jag av Neal Morse Sola Scriptura (det i mitt tycke bästa skivsläppet förra året, Neal är vid sidan av The Flower Kings den som levererar den bästa progressiva rocken för närvarande. Hans religiösa texter är en smula tröttande, men musiken är förträfflig), Tomas Bodins Sonic Boulevard och radions matprogram Meny.

Fler bilder kommer inom kort!